Evo koliko će milijardi dolara poslati iseljenici ove godine… O deviznim doznakama najviše u Europskoj uniji ovisna je Hrvatska, a slijede Bugarska, Latvija i Rumunjska

Devizne doznake iseljenika u matične zemlje ove će godine zabilježiti snažan rast od 7,3 posto i doseći će iznos od 589 milijardi dolara, stoji u najnovijem izvješću Svjetske banke o migracijama i razvoju.

Procjena Svjetske banke za Hrvatsku jest da će devizne doznake iznositi tri milijarde i 950 milijuna dolara, gotovo isto kao i lani kada su iznosile 3976 milijuna dolara. Rekord iz 2019. godine od 4033 milijuna dolara neće biti premašen, ali u posljednje tri godine posrijedi su vrlo male oscilacije u iznosima.

Još 2017. godine, primjerice, devizne doznake bile su 520 milijuna dolara manje nego ove godine. Kada se gledaju kao udjel u BDP-u, one u Hrvatskoj iznose 6,2 posto, najviše među zemljama EU, što samo govori da predstavljaju pozamašan izvor deviza u bilanci plaćanja.

Podaci Eurostata za 2019. godinu pokazuju da o međunarodnim doznaka najviše ovisi Hrvatska, u toj su godini procijenjene na 6,6 posto, a slijedi Bugarska s 3,4 posto, te Latvija i Rumunjska u kojima čine 3,3 posto BDP-a. No, i mnogo više od Hrvatske o radničkim doznakama ovisne su ostale zemlje jugoistočne Europe. Ove će godine na Kosovu iznositi 16,7 posto BDP-a, u Crnoj Gori 11,4 posto, u Albaniji 9,5 posto, u BiH 9,2 posto, a u Srbiji 7,3 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr