Privatni iznajmljivači iduće godine mogu očekivati povećanje računa za smeće. Novi Zakon o gospodarenju otpadom prepoznaje samo dvije kategorije: ‘kućanstvo‘ i oni ‘koji nisu kućanstvo‘. Zakonodavac je iznajmljivače svrstao u kategoriju onih ‘koji nisu kućanstvo‘, što znači da su izjednačeni s hotelskim kućama, kampovima i ostalima koji nekretninu koriste u svrhu neke djelatnosti.

Grad Dubrovnik i ostale jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti novu odluku o načinu pružanja javne usluge, a potom Čistoća u idućoj godini i novi cjenik.

– Odluka je u pripremi. Radi se o opširnom zakonu s preko 170 članaka i o svemu tome treba voditi računa. Postupak donošenja odluke je složen, a svakako ćemo voditi računa o zakonskim rokovima. Očekujem da će prijedlog odluke na javno savjetovanje ići početkom prosinca i nakon toga na Gradsko vijeće – kaže Marko Iveković, predsjednik Uprave Čistoće.

Upitan, hoće li iznajmljivači plaćati skuplju uslugu zbrinjavanja komunalnog otpada nego dosad, Iveković odgovara kako ne treba brzati sa zaključcima, ali da ‘treba poštovati zakonsku odluku po kojoj su oni sada svrstani u kategoriju koja nije kućanstvo‘.

Ako je suditi po primjeru grada Rovinja koji je već sastavio nacrt prijedloga odluke i pokrenuo postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, iznajmljivačima će smeće dobrano ‘krešiti‘.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay