NIJE tajna da je gospodarstvo Hrvatske relativno neuspješno, s obzirom na makroekonomsko okruženje. Teško je shvatiti zašto Hrvatska gospodarski napreduje sporije od usporedivih država, pa čak i država u gorem makroekonomskom okruženju.

A to makroekonomsko okruženje, s obzirom na lokaciju i startnu poziciju, dosta je obećavalo. Blizina razvijenih država EU, poput Njemačke, Austrije i Italije, relativno obrazovano stanovništvo koje dobro zna strane jezike, geografska raznolikost i komparativne prednosti za razvoj određenih gospodarskih grana itd., no Hrvatska je loše iskorištavala svoje potencijale.

Rezultati poljoprivrede su katastrofalni

Lako je to opravdati ratom, koji zaista je uništio dobar dio gospodarstva i, što je još gore, ukrao Hrvatskoj dragocjeno vrijeme kada se kapital počeo kretati sa zapada Europe na istok, ali Hrvatska ozbiljnije počinje zaostajati daleko nakon rata, od 2008.

Od svih gospodarskih grana u kojima je Hrvatska podbacila, što je, nažalost, većina, najgori rezultati ostvareni su u poljoprivredi. Nije da se poljoprivredu zanemarivalo, daleko od toga. Malo koja grana gospodarstva je bila pod toliko velikom “brigom” države i politike kao poljoprivreda, a rezultati su katastrofalni.

Iako je u Hrvatskoj popularno tvrditi da Slavonija može hraniti pola Europe, stvarnost je sasvim drugačija. Hrvatskih 2.55 milijardi eura vrijednosti poljoprivredne industrije čini tek 0.62% ukupne ostvarene godišnje vrijednosti u poljoprivrednoj industriji cjelokupne EU. Za usporedbu, Irska ostvaruje 8.76 milijardi eura godišnje u poljoprivredi ( 3.44 puta više od Hrvatske), Češka 5.49 milijardi eura, a Bugarska 3.96 milijardi eura. Hrvatska je u rangu Slovačke, većinski planinske države, koja se sasvim orijentirala na automobilsku industriju i poljoprivreda joj nije baš pretjerano bitna, a da i je, teško se može objasniti kako jedna planinska država ostvaruje usporedivu vrijednost poljoprivredne proizvodnje kao država koja ima regiju poput Slavonije.

Godišnja bruto dodana vrijednost u poljoprivredi po jedinici rada.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay