Ekološke udruge zatražile su globalni moratorij na vađenje ruda s morskog dna i na izdavanje novih ugovora o istraživanju, osim ako se morski ekosustav ne zaštiti učinkovito.

Tisuće ekologa, znanstvenika i diplomata glasalo je u srijedu za moratorij na konferenciji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) u Marseilleu, koja želi pripremiti temelje za globalni summit Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti u kineskom Kunmingu u listopadu.

Vađenje ruda u dubokom moru uključuje tešku mehanizaciju koja usisava s morskog dna grumenje veličine krumpira, dragocjeno budući da sadrži kobalt, mangan i druge rijetke metale važne za proizvodnju baterija.

Do sada je istražen tek djelić dna oceana i još nije otkrivena velika većina vrsta koje žive u dubokom moru, kažu znanstvenici.

“Bude li rudarenje u dubokom moru dopušteno, to će značiti da ćemo duboki ocean prvo eksploatirati, a tek onda istraživati”, rekla je morska biologinja specijalizirana za bioluminiscentna stvorenja dubokog mora Edith Widder.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay