Hrvatska se po udjelu poduzeća, od onih koja se oslanjaju na internetsku prodaju, nalazi pri vrhu liste članica EU koje pritom koriste vlastitu internetsku stranicu ili aplikaciju, dok je s druge strane na začelju kada je u pitanju prodaja proizvoda i usluga putem platformi za internetsku prodaju, pokazuju podaci Eurostata.

Od ukupnog broja poduzeća iz EU s najmanje 10 zaposlenih, njih 16 posto je u 2016. godini zaprimilo narudžbe putem internetske stranice ili aplikacije za internetsku prodaju, navodi se u Eurostatovom izvješću.

Pritom među njima korištenje vlastite internetske stranice ili aplikacije uvelike dominira, pa njih 85 posto prodaje proizvode i usluge tim putem. S druge strane, gotovo četiri od deset poduzetnika, odnosno 39 posto, svoje proizvode i usluge nudi putem jedne od platformi za internetsku trgovinu.

Internetska prodaja uključuje i onu individualnim potrošačima kao i drugim poduzećima, napominju iz statističkog ureda.

Među zemljama članicama EU, najviši udio poduzeća koja za prodaju koriste vlastitu internetsku stranicu ili aplikaciju zabilježen je u Češkoj, 98 posto, zatim Slovačkoj i Finskoj, u obje 97 posto, dok s 96 posto slijede Hrvatska i Island.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock