U nešto više od pet godina postupak predstečajne nagodbe zatražilo je gotovo 9.000 tvrtki, pri čemu je 3.098 postupak završio sklapanjem nagodbe, i to najvećim dijelom pred trgovačkim sudovima u Zagrebu i Osijeku, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi stupio je na snagu početkom listopada 2012. godine, a od tada do 5. siječnja ove godine pokretanje postupka zatražilo je 8.959 tvrtki s ukupno 66.761 zaposlenim.

Njih 7.843 postupak je zatražilo zbog nepodmirenih obveza u iznosu manjem od 10 milijuna kuna, a obveze više od tog iznosa prijavilo je njih 1.116.

Tvrtke koje su zatražile predstečaj ukupno su prijavile nepodmirena dugovanja u iznosu većem od 82,43 milijarde kuna, od čega 8,4 milijarde kuna čine obveze dužnika s dugovima manjima od 10 milijuna kuna, a 74 milijarde kuna ‘otpada’ na dužnike koji pojedinačno duguju više od 10 milijuna kuna.

Naime, zakon predviđa dvije vrste postupka – za dužnike s manjim obvezama i manjim brojem zaposlenih postupak je skraćen, a za one s višim dugovanjima redovan.

Finini podaci pokazuju i da je predstečaj zatražilo najviše trgovaca i građevinara.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Shutterstock