Hrvatska udruga poljoprivrednika – H.U.P. upozorila je u ponedjeljak na kašnjenja u plaćanjima velikih otkupljivača i tvrtki prema malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te zatražila da se u rješavanje problema uključi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

“Želimo upozoriti na sve veći trend kašnjenja plaćanja prema OPG-ovima, posebice u sektoru mljekarstva i voća i povrća”, kazao je u izjavi novinarima predstavnik te udruge Tihomir Jaić, navevši da su u sektoru mljekarstva kašnjenja s plaćanjem i do pet mjeseci.

U Udruzi traže da se u razgovore s tvrtkama aktivnije uključi resorni ministar poljoprivrede Tolušić kako bi plaćanja svela u zakonske rokove, od 30 do 60 dana.

OPG-ovi imaju velike troškove, moraju plaćati svoje obveze prema državi, vraćati kredit, tako da im kašnjenje stvara velike poteškoće, naveo je Jaić.

Upozorio je na problem koji bi se mogao pojaviti u idućem razdoblju dogoditi, a riječ je o proglašenju predstečaja određenih tvrtki u sektoru poljoprivrede.

“Bojimo se da će određene tvrtke iskoristiti ovu krizu oko Agrokora i proglasiti predstečaj te na taj način otpisati 70 do 80 posto dugova koje imaju prema OPG-ovima. Stoga tražimo u tom dijelu intervenciju ministra Tolušića i premijer Andreja Plenkovića kako bi se spriječilo negativno iskorištavanje zakona”, rekao je Jaić.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr