Dva su velika europska proizvođača kućanskih aparata prije nekoliko dana, gotovo sinkronizirano, najavila zatvaranje nekih svojih proizvodnih pogona. Njemački Miele izvijestio je da će na određeno vrijeme obustaviti proizvodnju perilica rublja u svom glavnom pogonu u gradu Güterslohu, a švedski je Electrolux odlučio da će početkom iduće godine ugasiti proizvodnju hladnjaka u mađarskom gradu Nyiregyhazi. Obje su ove odluke obrazložene padom narudžbi te očekivanim slabljenjem prodaje.

GfK izvještava da je, primjerice, u Italiji prodaja potrošačke tehnologije u prošloj godini pala za 2,7 posto. Pad prodaje kućanskih uređaja također je u padu i u Švicarskoj, a kako tumači GfK, i dalje je to zbog vrlo popunjenih skladišta i jačanja ionako povećanog cjenovnog pritiska, posebice premium proizvoda. 

Prema informacijama koje smo dobili od jednog od vodećih hrvatskih trgovaca kućanskim uređajima, najave o prestanku proizvodnje Electroluxovih hladnjaka i Mieleovih perilica rublja neće se mnogo odraziti na prodaju u Hrvatskoj, jer te marke nisu među najprodavanijima. Domaći bi trgovci, naime, bili mnogo zabrinutiji kada bi takvo što objavio vodeći kineski proizvođač kućanskih aparata Midea, kojem, međutim, prodaja na globalnoj razini nije posustala ni u prošloj godini, a u Hrvatskoj je u velikom zamahu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay