Na američkom tržištu barel sirove WTI nafte u ponedjeljak je po prvi put u povijesti zabilježio negativnu cijenu. To znači da su proizvođači spremni platiti kupcu samo da preuzme naftu. Uzrok tome je manjak skladišnih kapaciteta uslijed drastičnog pada potražnje kako u SAD-u tako i u svijetu

Davor Štern, naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine, kaže da je bilo za očekivati nastavak pada cijena barela iako ne i u negativu.

‘Jednostavno nema potražnje jer je svestalo zbog koronavirusa. Prije su se stvarale zalihe i sad više nemate gdje s novom naftom. Vi ne možete tako lako zatvoriti bušotinu. To nije slavina s vodom koju možete otvoriti i zatvoriti kako vam se prohtije, jer će voda zbog pritiska uvijek izbiti van. Nafta je drugi medij. Pogotovo ako se radi o teškoj nafti s puno parafina. Ako zatvorite takvu bušotinu, prestane dolaziti toplina svježe nafte koja grije cjevovod, stvara se parafin i bušotina se začepi. Njezin remont i ponovno pokretanje je strašno skupo. Zato su američke naftne kompanije sad spreme čak platiti nekome da je preuzme jer su troškovi ponovnog pokretanja bušotine puno veći’, objasnio je za tportal Štern.

Kad je riječ o Hrvatskoj pad cijena barela na američkom tržištu malo znači našim vozačima jer se kod nas cijene goriva baziraju ovisno o mediteranskom tržištu nafte koje je zadnjih dana stabilno.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay