ZAGREB, 30. ožujka 2017. (Hina) – Hrvatsko malo i srednje poduzetništvo po nizu parametara kaska za razvijenom Europom, ali neke probleme, poput kompliciranog zakonodavstva, dijeli s ostatkom Europe, iako smo i po tome lošiji od njih, a poduzetnicima je problem i kako doći do kredita, rečeno je u četvrtak na sastanku Europske mreže izaslanika za malo i srednje poduzetništvo (EU SME Envoy).

Europska mreža izaslanika za mala i srednja poduzeća osnovana je s ciljem unapređenja konzultacijskog procesa s poduzetnicima u državama članicama EU. Glavni cilj tih sastanaka, koji se ove godine održava u Zagrebu, je otvoriti komunikacijske kanale između Europske komisije, poduzetnika i njihovih predstavničkih organizacija. Isto tako, cilj je i promidžba interesa malog i srednjeg poduzetništva u cijeloj europskoj administraciji.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je kako u Hrvatskoj, vezano uz poslovanje malih i srednjih poduzetnika, u nizu segmenata postoji prostor za poboljšanje. Istaknuo je potrebu dizanja konkurentnosti, poboljšanja kvalitete poslovanja, uvođenja novih tehnologija, nužnost digitalizacije.

“Suočavamo se i s izazovom boljeg obrazovanja, edukacije na svim razinama, od srednjoškolske do fakultetske. Problem nam je i prekvalifikacija ljudi starije dobi potrebna za njihovo suočavanje s novim izazovima na tržištu rada. Istina, cijela Europa se suočava više-manje sa sličnim problemima”, rekao je Antonić.

Problem su i brojni propisi po čemu smo u donjoj polovici europskih zemalja, što je izazov s kojim se, kako je kazao, ova Vlada već počela nositi putem akcijskog plana ukidanja administrativnih barijera.

Antonić boljitak hrvatskog poduzetništva vidi u visokom inovacijskom potencijalu, kvalitetnim ljudima te resursima koji će uz bolju organizaciju biti bolje iskorišteni. Zalaže se i za bolje korištenje sredstava iz EU fondova.

“Cilj svakog od ovih sastanaka je donijeti određene zaključke koji onda postaju prijedlozi Europskoj komisiji za poboljšanje uvjeta poslovanja europskih malih i srednjih poduzeća, odnosno za postizanje bolje globalne konkurentnosti europskog gospodarstva u odnosu na SAD i Kinu”, rekao je Antonić.

Direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca Anny Brusić također tvrdi kako se hrvatski poduzetnici “hrvaju” sa sličnim problemima kao njihovi europski kolege.

“Problemi su isti već 15 godina – kako se nositi s administracijom. I tu je Europa ista kao i mi. Izgleda da zakonodavci svih zemalja imaju za cilj napraviti što složenije zakonodavstvo. S druge strane, nama koji predstavljamo poduzetnike cilj je uvjeriti državu da pojednostavi zakone gdje god je to moguće”, rekla je Brusić.

Istaknula je da su u Hrvatskoj zakoni jako komplicirani, često nerazumljivi.

Upozorila je da je hrvatskim poduzetnicima problem i kako doći do novca jer banke postavljaju previsoke kriterije.

(Hina)