ZAGREB, 30. ožujka 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj je burzi u četvrtak ujutro nastavljen oštar pad Crobex indeksa, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora, nakon što je u srijedu navečer agencija Moody’s ponovno smanjiola kreditni rejting tog koncerna.

Crobex indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 4,7 posto, na 1.920 bodova, potonuvši na najnižu razinu od 22. rujna 2016.

Istodobno, Crobex10 pao je 4,42 posto, na 1.105 bodova, što je njegova najniža razina od 21. rujna 2016.

Najveći promet, 2,4 milijuna kuna ostvaren je dionicom Leda, a cijena joj je potonula gotovo 14 posto, na 5.100 kuna.

Slijedi dionica Jamnice, s prometom od gotovo 2 milijuna kuna i padom cijene za 10,43 posto, na 89.997 kuna.

I ostala izdanja iz sastava koncerna Agrokor bilježe gubitke, iako uz niže promete. Tako je dionica Vupika pojeftinila 14,8 poto, na 31,62 kune, a Belja za 10,3 posto, na 17,15 kuna.

I cijene velike većine ostalih izdanja također su u minusu.

Tako je nastavljen pad cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora, koje su jučer znatno izgubile na vrijednosti, nakon što je zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev kazao da hrvatska Vlada i skupina Agrokorovih kreditora namjeravaju potpisati sporazum o mirovanju obveza.

“Razdoblje mirovanja (standstill) bit će u početku relativno kratko. Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)”, kazao je Solovjev.

Istaknuo je da je oformljena skupina kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Agencija Moody’s smanjila je, pak, sinoć kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni jer kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

Agrokor je ranije u srijedu najavio kako će uskoro izići s objavom vezanom za trenutno stanje i buduće korake kompanije.

(Hina)