ZAGREB, 7. travnja 2017. (Hina) – U Hrvatskoj na studijskom putovanju do 9. travnja boravi 60 turističkih agenata iz Mađarske udruge putničkih agencija (MUISZ) koja je u Zagrebu u petak održala svoj godišnji sastanak, nakon čega odlaze put Istre gdje će razgovarati s hrvatskim kolegama.

Studijsko putovanje organiziraju turističke zajednice Istre i Zagreba te Glavni ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ), čiji je direktor Ratomir Ivičić istaknuo da je Hrvatska za mađarske turiste na prvom mjestu među inozemnim ljetnim odmorišnim destinacijama.

“Iako na mađarskom tržištu imamo vrlo stabilnu poziciju koja vrlo pozitivno utječe na ukupan turistički promet, svjesni smo kako mađarski turisti u Hrvatsku dolaze uglavnom individualno, dok organizirano dolazi njih oko 20 posto. Vjerujemo i nadamo se kako će aktivnosti poput ovog studijskog putovanja pozitivno utjecati na taj omjer, a time i na dodatno pozicioniranje Hrvatske na tom tržištu”, poručio je Ivičić.

MUISZ je jedna od najuglednijih mađarskih udruga u turističkoj djelatnosti koja djeluje 42 godine. Ima 178 članica među kojima su mađarske putničke agencije koje realiziraju više od 80 posto ukupnog organiziranog turističkog prometa u Mađarskoj.

Po podacima DZS-a, u Hrvatsku je prošle godine došlo blizu 500 tisuća mađarskih turista ili 11,6 posto više nego u 2015., a sličan porast ostvarili su i s nešto malo više od 2,5 milijuna noćenja.

(Hina)