VARAŽDIN, 7. travnja 2017. (Hina) – Izvoz pekarskih proizvoda raste iz godine u godinu i lani je bio viši od 15 milijuna dolara, no uvoz tih proizvoda još je četiri puta veći, istaknula je u petak u Varaždinu na 17. kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva “Hrvatski pekar 2017.” direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Govoreći o gospodarskim kretanjima u u prehrambenoj industriji, Božica Marković je istaknula da prehrambeno-prerađivačka industrija ima udio od 23 posto u broju zaposlenih u prerađivačkoj industriji, a tri posto u ukupnoj zaposlenosti u Hrvatskoj te da s gotovo 30 posto pridonosi stvaranju bruto dodane vrijednosti prerađivačke industrije.

U pekarstvu su 744 tvrtke čije je temeljna djelatnost proizvodnja pekarskih i konditorskih proizvoda, a broj obrtnika procjenjuje se na više od 700. Pekarstvo u ukupnom prihodu prehrambeno-prerađivačke industrije sudjeluje s 10 posto, a udio zaposlenih je 30 posto.

Po podatcima organizatora kongresa, novinsko-nakladničke tvrtke “Robinson”, u Hrvatskoj danas ima 1586 pekarskih obrta i tvrtaka koje proizvode pekarske proizvode, a u njima je zaposleno 22.000 radnika.

“U 2016. godini rast prehrambeno-prerađivačke industrije je bio 5,6 posto, a pekarstva blagih 0,9 posto. U odnosu prema 2008. godini, sve ove godine zadržani su pozitivni trendovi. Ako usporedimo uvoz i izvoz s 2012. godinom, godinom prije ulaska u Europsku uniju, uvoz je porastao za 51 posto, a izvoz za 32 posto”, rekla je Božica Marković, dodajući da u strukturi uvoza poljoprivredno-prehrambeni proizvodi sudjeluju s 13 posto.

Istaknula je da izvoz pekarskih proizvoda raste iz godine u godinu te da je prošle godine bio iznad 15 milijuna dolara, no, dodala je, uvoz je četiri puta veći.

“To je zabrinjavajuće s obzirom na sirovine, kapacitete i znanje koje imamo u tom sektoru”, poručila je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Direktor novinsko-nakladničke tvrtke “Robinson” Stjepan Odobašić upozorio je na otvorenju da se u Hrvatskoj na dan baca 135 tona kruha, a, kako je rekao, 20 posto Hrvata je siromašno.

Organizatori u pozivu za kongres ističu da Hrvatska na godinu baca pekarske proizvode vrijedne oko 600 milijuna kuna.

Odobašić je upozorio i na nedostatak pekara te na školovanje mladih kadrova, a istaknuo je i uvođenje tradicijskih hrvatskih proizvoda u hrvatske pekarnice.

S obzirom na to da je proizvodnja pšenice u Hrvatskoj gotovo 859.000 tona na godinu, a za prehranu stanovništva treba 465.000 tona, nedostaje odgovor na pitanje zašto, umjesto da višak izvozimo, s druge strane, uvozimo pekarske proizvode, ističu organizatori.

Odgovor vide u tradicijskim pekarskim i pekarsko-slastičarskim proizvodima na hrvatskome i na inozemnom tržištu. Tu je velika šansa za hrvatsko pekarstvo, ocijenio je Odobašić, koji kao tradicijski pekarski proizvod ističe, primjerice, varaždinski klipić.

 

(Hina)