Tvrtka HSTec iz Zadra dobila je na natječaju Inovacije u S3 područjima 1,8 milijuna kuna za razvoj novog proizvoda u segmentu automobilske industrije. Riječ je projektu „Inovacija organizacije poslovanja tvrtke HStec d.d. u cilju komercijalizacije globalno inovativnog proizvoda HSR-VMS“ ukupne vrijednosti 4,9 milijuna kuna, a trajat će 18 mjeseci.

Tvrtka HSTec već 23 godina posluje na specijaliziranom i vrlo uskom tržišnom segmentu pogonske tehnike i robotske automatizacije. Kroz provedbu projekta očekuju povećanje prihoda od prodaje za 12,5% te povećanje broja zaposlenih kroz otvaranje šest novih radnih mjesta.

Cilj projekta je priprema za proizvodnju i komercijalizaciju novog, inovativnog proizvoda – autonomne robotske stanice za automatizaciju proizvodnje i kontrole automobilskih dijelova – HSR-VMS (HSTec Robotic station – Visual Measuring System). Ovaj inovativni proizvod doprinosi poboljšanju učinkovitosti u proizvodnom procesu i smanjenom rasipanju resursa zbog nedovoljno povezanih proizvodnih procesa.

Inovativna autonomna  robotska stanica radi u integraciji s obradnim CNC strojem, automatizira proizvodnju dijelova u serijskoj proizvodnji i istovremeno mjeri geometriju i površinsku obradu dijelova i to uz pomoć vizijske kontrole (napredne kamere) te izrađuje mjerne protokole. Cijeli proces se odvija bez prisutnosti ljudskog operatera, a stupanj kontrole proizvedenih dijelova je znatno viši nego što je moguće dobiti konvencionalnim metodama kontrole.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay