ZAGREB, 10. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatski Telekom (HT) u utorak je potpisao ugovor o kupnji 76,53 posto dionica u Crnogorskom Telekomu od Magyar Telekoma za 123,5 milijuna eura, što je prva velika regionalna akvizicija HT-a.

“Dugo imamo ambicije biti regionalni igrač, ali prilike su stalno bile ograničavane te smo sada uspjeli realizirati kupnju udjela u Crnogorskom Telekomu, za što će transakcija završiti do kraja siječnja kada ćemo izaći i s konkretnim planovima”, ističu u utorak iz HT-a.

Naglašavaju da je regionalno širenje jedna od najvažnijih sastavnica strategije HT-a, pri čemu ih zanimaju ne samo nacionalni telekomi nego i drugi, a najviše smisleno regionalno širenje koje će stvoriti dodatnu vrijednost s kompanijama koje kupuju.

“HT je trenutno financijski najjača regionalna telekom kompanija, već smo gigant u Hrvatskoj te nam je ambicija biti i vodeći i najbolji regionalni telekom”, poručuju iz HT-a.

Sama akvizicija Crnogorskog Telekoma dogovarala se oko godinu dana. Tom akvizicijom HT želi postati ‘ful’ telekom igrač na crnogorskom tržištu, koje je malo ali ima potencijala, ocjenjuju. “Zasigurno ćemo biti dominantni u fiksnoj telefoniji, u mobilnoj nešto malo slabiji zbog prisustva Telenora”, kažu u HT-u.

Najveća je vrijednost Crnogorskog Telekoma, što je i bio okidač ulaska HT-a na to tržište, ljetos provedeni natječaj u Crnoj Gori za frekvencije u spektru 800 megaherza, što je i podloga za uvođenje 4 generacije telekomunikacija LTE- 4G. Ambicija je HT-a preokrenuti tržišne udjele na crnogorskom tržištu, dok u vezi budućih investicija u Crnoj Gori ističu da će uložiti koliko bude potrebno.

“Većinski udjel u Crnogorskom Telekomu kupujemo vlastitim sredstvima, nismo se zadužili i to neće utjecati na ulaganja i planove u Hrvatskoj. Cijena koju smo platili je fer što je potvrdio i nezavisni savjetnik koji se obično angažira u takvim slučajevima”, poručuju iz HT-a.

Napominju da su i dalje zainteresirani i za druge akvizicije u regiji te dodaju da “ne bi dobili odobrenje dioničara da nisu kredibilni te u zadnje tri godine ostvarivali dobre rezultate”.

Ističu i da, s obzirom da je tu riječ o intergrupnoj transakciji, nema potrebe za mišljenjima Agencije za tržišno natjecanje, jer je mađarski telekom, kao i HT, u skopu DT Grupe, no transakcija je neovisna od DT-a.

Crnogorski Telekom najveći je telekom u Crnoj Gori, u prvih devet mjeseci 2016. ostvario je 69,4 milijuna eura prihoda, dok je EBITDA iznosila 24 milijuna eura. Krajem rujna 2016. imao je gotovo 370 tisuća mobilnih korisnika ili 32 posto od ukupnog broja tih korisnika u Crnoj Gori, dok Telenor ima 38,3 posto korisnika.

Korisnika u fiksnoj telefoniji Crnogorskog Telekoma je 140,3 tisuće, čime ostvaruje 93,6-postotni udio na tržištu. Taj telekom ima i 73 tisuće korisnika širokopojansnog interneta, a optičkom mrežom pokriva 53 tisuće ili 27 posto ukupnog broja kućanstava u Crnoj Gori.

Magyar Telekom je u vlasništvu većinskog udjela u Crnogorskom Telekomu bio od 2005. godine, a nakon ove akvizicije, kako su kazali u HT-u, više će se fokusirati na domaće, mađarsko tržište.

HT je do sada preuzeo Iskon (prije 10 godina), Combis te Optimu Telekom, a akvizicija Crnogorskog Telekoma je njihova velika regionalna akvizicija.

Ulaskom HT-a na tržište Crne Gore otvorit će se vrata tog tržišta i za druge hrvatske kompanije, što je i prilika za promoviranje i izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru, a sve to može imati pozitivan učinak i za hrvatsko gospodarstvo, poručuju iz HT-a.

(Hina)