ZAGREB/ROVINJ, 2. ožujka 2017. (Hina) – Hrvatska i Grčka proglašene su najperspektivnijim destinacijama zdravstvenog turizma u sklopu 7. svjetske konferencije HTI o zdravstvenom turizmu koja se ovaj tjedan održava u Rovinju, izvijestili su u četvrtak iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja je partner te konferencije.

Preuzimajući nagradu Hrvatskoj, direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoja ponude u Glavnom uredu HTZ-a Slavija Jačan-Obratov, istaknula je da je to veliko priznanje za Hrvatsku, jer je prepoznata kao brzorastuća destinacija zdravstvenog turizma čime su se dosadašnje aktivnosti cjelokupnog turističkog sektora u tom segmentu pokazale vrlo učinkovitima.

Ta je nagrada dio ukupnih nagrada za najbolje europske destinacije zdravstvenog turizma “Medical Tourism Indeks”, koje se dodjeluju na HTI konferenciji, pri čemu je najboljom destinacijom proglašeno Ujedinjeno Kraljevstvo, koje slijede Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska.

U sklopu HTI konferencije HTZ je organizirala i radionice “Buy Croatia” za zdravstveni turizam koje su okupile 30-tak inozemnih i 40-tak domaćih tvrtki koje su u izravnom kontaktu i razmijenile iskustava i dogovarale mogućnosti jačanja suradnje.

HTI konferencija jedna je od vodećih o zdravstvenom turizmu u Europi koju je prije sedam godina pokrenuo Zdeslav Radovčić u partnerstvu s HGK-om, a ove se godine u Rovinju u Maistrinom hotelu Lone održava od 28. veljače do 2. ožujka s više od 300 sudionika iz više od 40 zemalja.

Konferencija je privukla brojne nacionalne i međunarodne stručnjake, vrhunske predavače i paneliste te ekskluzivne goste s područja zdravstvenog turizma, uključujući i one za luksuzna putovanja.

Među glavnim govornicima, uz ministra turizma Garija Cappellija bili su predsjednik američkog Udruženja zdravstvenog turizma Jonathan Edelheit, poznati hrvatski znanstvenik Dragan Primorac, predsjednik EHTTE Europskog udruženja povijesnih toplica Giuseppe Bellandi te predsjednik uprave Maistre Tomislav Popović.

(Hina)