LONDON, 2. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara pod utjecajem podatka o rekordnoj razini zaliha u SAD-u i nesmanjenoj ruskoj proizvodnji u veljači.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,61 dolar po barelu. U istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu. gdje se njime trgovalo po 53,08 dolara.

U fokusu tržišta bio je podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 1,5 milijuna barela, na rekordnih 520,2 milijuna barela.

Na taj se podatak nadovezao onaj o nepromijenjenoj ruskoj proizvodnji u veljači, od 11,11 milijuna barela dnevno, signalizirajući predah u nastojanjima Moskve da ograniči proizvodnju u sklopu međunarodnog dogovora iz studenog prošle godine.

Reutersovo je istraživanje pak pokazalo da je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u veljači smanjila proizvodnju drugi mjesec zaredom, čime su dosegli oko 94 posto dogovorenog smanjenja i dodatno popravili rezultat iz siječnja.

“Nad tržištem se širi vonj ustajalosti”, konstatirao je na Reutersovom Globalnom naftnom forumu Ole Hansen iz Saxo Banka, aludirajući na uski cjenovni raspon.

Cijene nafte neuobičajeno su stabilne otkada su vodeći proizvođači na čelu s OPEC-om u studenom dogovorili smanjenje proizvodnje i njihove promjene ne premašuju pet dolara.

Ruski ministar energetike izjavio je u četvrtak da se još ne može pouzdano reći hoće li sporazum biti produljen i na drugu polovinu godine.

“Prerano je da se govori o onome o čemu ćemo raspravljati u travnju i svibnju”, kazao je Novak u intervjuu za Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 53,82 dolara, što znači da je porasla 42 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)