ŽENEVA, 2. veljače 2017. (Hina/AFP) – Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo uputio je u četvrtak pomirljivu poruku Washingtonu nakon što je kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa objavio da odluke te organizacije nisu obvezujuće za Sjedinjene Države.

Američki trgovinski predstavnik uputio je u srijedu pismo Kongresu u kojem skicira trgovinsku politiku Trumpovog kabineta. U tom su nacrtu izmijenjeni uvjeti sporazuma o pristupanju SAD-a WTO-u iz 1995. godine.

Prema tumačenju Trumpovog kabineta, “Kongres je jasno dao do znanja da Amerikanci ne podliježu izravno odlukama WTO-a”.

U tekstu pod naslovom “Predsjednička trgovinska politika u 2017. – agenda” navodi se također da će Trumpov kabinet “agresivno braniti američki suverenitet u pitanjima trgovinske politike”.

Objava predstavlja jasno distanciranje od dosadašnje američke politike i mogla bi dovesti u pitanje opstanak WTO-ovog Tijela za rješavanje trgovinskih sporova.

Čelnik WTO-a odgovorio je pak u današnjem priopćenju da je jasno da Sjedinjene Države “imaju čitav niz dvojbi kada je u pitanju trgovina, uključujući WTO-ov sustav za rješavanje sporova”.

“Spreman sam sjesti i razgovarati o tim i svim ostalim dvojbama s trgovinskim timom SAD-a, kad god budu spremni”, dodao je Azevedo.

Čelnik WTO-a u više je javnih nastupa nastojao umanjiti opasnost koju navodno predstavlja američki predsjednik, koji je tijekom predizborne kampanje nazivao WTO “katastrofom”, tvrdeći da su multilateralni trgovinski ugovori bili štetni po američko gospodarstvo.

Od 1995. godine u WTO-ovom sustavu za rješavanje sporova razmotreno je više od 500 slučajeva nepoštivanja dogovorenih trgovinskih propisa u domeni carina, subvencija i poreza.

Postupci katkad traju dugo i uključuju i višestruke žalbe ali Azevedo je u ponedjeljak stao u obranu WTO-ova tijela tvrdnjom da je riječ o “najbržem sustavu u svijetu za rješavanje sporova“.

WTO inače ne može kazniti zemlje koje ne poštuju njegove odluke ali može odobriti protumjere drugoj strani u sporu.

 

(Hina)