ZAGREB, 7. travnja 2017. (Hina) – Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je, u komentaru odluke Ustavnog suda o ocjeni ustavnosti tzv. zakona o konverziji CHF kredita, izrazila uvjerenje da prinudna konverzija tih kredita nije u skladu s europskim pravom i obvezama koje je Hrvatska preuzela međunarodnim ugovorima te da nije uređena temeljem socijalnih kriterija.

“Uvjereni smo da prinudna konverzija kredita, kako je naložena zakonom, nije u skladu s europskim pravom i obvezama koje je Hrvatska preuzela međunarodnim ugovorima. Konverzija nije uređena na temelju socijalnih kriterija, a njen trošak nije mogao pasti isključivo na teret jedne ugovorne strane”, kaže se u komentaru HUB-a.

Napominje se da takvog normativnog rješenja nije bilo i nema ga ni u jednoj drugoj europskoj državi, dok je posljednji sličan normativni akt, donesen u Rumunjskoj, u veljači ove godine od strane rumunjskog ustavnog suda ocijenjen neustavnim i suprotnim europskom pravu.

Ustavni sud u petak je odbacio prijedloge za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o konverziji švicarca, utvrdivši da su osporavani zakoni o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama bili nužni kao jednokratne mjere zakonodavca za ostvarivanje legitimnih ciljeva koji su se s njima željeli postići.

Ustavni sud je u studenom 2015. pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, kolokvijalno nazvanima zakonima o konverziji i odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec tada je izjavila novinarima da je sud zaprimio prijedloge za ocjenu ustavnosti tih zakona od strane osam poslovnih banaka i četvero fizičkih osoba.

Predlagatelji su tražili da se privremeno do donošenja konačne odluke suda obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporavanih zakona. No sud je tada odlučio da neće prihvatiti prijedloge za privremenim mjerama.

(Hina)