NAIROBI, 7. travnja 2017. (Hina/AFP) – Svjetski kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora povećani su prošle godine za rekordnih 138,23 gigawata unatoč padu ulaganja za 23 posto koji odražava pad cijena ‘čiste’ energije, objavili su Ujedinjeni narodi.

Novi kapaciteti koncentrirani su u segmentu solarne i energije vjetra i ne uključuju velike hidro projekte a predstavljaju povećanje za osam posto u odnosu na 2015. godinu.

Globalna su ulaganja u sektoru obnovljivih izvora pak kliznula u 2016. godini na 242 milijarde dolara, pokazuje izvješće UN-ova odjela za okoliš i Bloombergovog New Energy Financea (BNEF), objavljeno u četvrtak.

Ulaganja u energiju proizvedenu iz fosilnih goriva bila su otprilike upola manja, utvrdili su.

“Sve jeftinija ‘čista’ tehnologija pruža pravu priliku ulagačima da uz manji iznos ulaganja zarade više”, konstatira izvršni direktor UN-a za zaštitu okoliša Erik Solheim.

Novi kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora odgovaraju proizvodnji 16 najvećih elektrana u svijetu. Također su činili nešto više od polovine ukupnih novih kapaciteta za proizvodnju energije, najviše u povijesti praćenja tih podataka.

Ukupno se prošle godine 11,3 posto električne struje proizvodilo iz obnovljivih izvora, u odnosu na 10,3 posto koliko je njihov udio iznosio u 2015. godini.

Glavni je pokretač prijelaza na čišće izvore energije nagli pad cijena struje proizvedene iz energije vjetra i – posebno – Sunca. Tako je prosječna potrošnja po megawatu za ta dva obnovljiva izvora pala u 2016. godini oko 10 posto u odnosu na godinu ranije.

Ulaganja su u ta dva izvora bila ravnomjerno raspoređena u 2016. godini.

Osim pada cijena, ključni je razlog za osjetno manja ulaganja u obnovljive izvore u prošloj godini bio njihov oštar pad u Kini, Japanu i na nekim tržištima u razvitku.

Tako je Kina u prošloj godini zabilježila pad ulaganja u obnovljive izvore za 32 posto, na 78,3 milijarde dolara, čime je prekinut 11-godišnji trend rasta. U Japanu ulaganja su pala 56 posto.

Meksiko, Čile, Urugvaj, Južnoafrička Republika i Maroko također su bilježili oštar pad, za više od 60 posto, dijelom i zbog usporavanja rasta potražnje za električnom energijom.

(Hina)