ZAGREB, 5. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je u četvrtak odluku Vlade o donošenju akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva do kraja 2017. godine, a očekuje i daljnje reformske poteze kako bi se stvorili uvjeti za snažniji i dugoročno održiv gospodarski rast.

U HUP-u pozdravljaju inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te odluku Vlade o donošenju akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva te podržavaju planiranu brzinu provođenja plana, kojeg Ministarstvo planira implementirati do kraja 2017. godine, navodi se u priopćenju.

Vlada je u četvrtak prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva kojim se predviđa poduzeti do kraja ove godine 104 mjere na temelju kojih se očekuje ušteda od 1,5 milijardi kuna za poduzetnike. Akcijski plan sastoji se od 2 velika dijela: mjere za smanjivanje suvišnih administrativnih troškova poslovanja i mjere za liberalizaciju tržišta profesionalnih usluga..

HUP ističe da je svojim prijedlozima i komentarima doprinio stvaranju tog akcijskog plana te sudjelovanjem u primjeni Standard Cost Model (SCM) metodologije procjene učinaka propisa, koja prikazuje troškove koje poslovnom sektoru zadaju administrativna opterećenja, kao što su poteškoće prilikom otvaranja poduzeća, nabavljanja sanitarnih dozvola te zadovoljenje uvjeta za propise o zaštiti na radu,, a koja ukazuje na prostor za povećanje uštede vremena i novca smanjenjem ovih prepreka.

Prekomjerna birokracija i brojni s njome povezani, neporezni troškovi poslovanja na koje HUP sustavno upozorava jedna su od većih prepreka jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, a time i snažnijem gospodarskom rastu.

“Zadovoljni smo što Vlada u novu godinu ulazi s konkretnim planom daljnjeg rasterećenja gospodarstva. Porezna reforma, kao što smo već rekli, dobar je prvi korak, ali sama nije dovoljna za značajnije poboljšanje uvjeta poslovanja i ulagačke klime. Akcijski plan još je jedan od nužnih koraka u pravome smjeru i dobro je što Vlada s njime kreće odmah”, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Osim uklanjanja administrativnih barijera u postojećem zakonodavnom okviru, dodaje da je posebno važno uvesti sustav koji će osigurati da se ubuduće novi zakoni ne donose bez detaljnih analiza njihovih učinaka na gospodarstvo i provedivosti u praksi.

Kako navode iz HUP-a, neki od primjera administrativnog rasterećenja suvišnih troškova poduzetnicima su omogućavanje pokretanja poslovanja elektronskim putem, bez potrebe za dodatnim dokumentima i pečatima.

Digitalizacija poslovanja očekuje i Poreznu upravu koja će prijave od poduzetnika ubuduće također morati primati isključivo elektronski. Uz zadržavanje nužnih standarda, smanjit će se visoki zahtjevi i troškovi u području sanitarnih i zdravstvenih uvjeta kao i zaštite na radu.

Akcijskim planom se također uvodi niz mjera kojima je zadatak liberalizirati pristup tržištu profesionalnih usluga (npr. u područjima odvjetništva, revizija i autoškola).

U HUP-u smatraju važnim istaknuti da su uštede, osim već istaknutih, za hrvatsko gospodarstvo i mnogo veće, pogledaju li se multiplikativni učinci koje donosi kvalitetnija poslovna klima – smanjenjem nepotrebnih troškova hrvatsko se gospodarstvo ima priliku otvoriti novim investicijama, većem rastu i zapošljavanju većeg broja radnika u Hrvatskoj.

HUP od Vlade očekuje i daljnje reformske poteze koji trebaju biti kombinacija dubljih, strukturnih i jednostavnijih, brže provedivih reformi kako bi se stvorili uvjeti za snažniji i dugoročno održiv gospodarski rast te počeo dostizati zaostatak za drugim članicama Europske unije.

Alat te udruge za mjerenje napretka u reformama iz godine u godinu potvrđuje stagnaciju i nedovoljan reformski angažman dosadašnjih hrvatskih Vlada u odnosu na druge države Europske unije, navodi se u priopćenju te zaključuje da od kcijskog plana očekuju puno u smislu konkretnih koraka ka rasterećenju poduzetnika u novoj poslovnoj godini.

(Hina)