LONDON, 5. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Kamatna stopa Libor na dolar na međubankovne pozajmice za tri mjeseca probila se u srijedu iznad jedan posto, po prvi puta od svibnja 2009., dok su globalne kamatne stope nastavile svoj uspon zbog očekivanog ubrzanja gospodarskog rasta i inflacije.

Londonska međubankarska ponudbena kamata (Libor) za tri mjeseca u dolarima bila je u srijedu fiksirana na 1,0051 posto, najvišoj razini od svibnja 2009. kada je iznosila 1,0068 posto, a tada je također ta stopa posljednji put bila iznad jedan posto.

Libor, globalna referentna kamatna stopa za 350 tisuća milijardi dolara vrijednosti financijskih proizvoda u svijetu, narasla je gotovo 0,40 postotnih bodova u odnosu na godinu ranije.

Samo u SAD-u Libor se koristi za određivanje kamatnih stopa na hipotekarne kredite, studentske kredite i promjenjive kamatne stope za korporativni dug. Plaćanje kamata na najmanje 10 tisuća milijardi dolara vrijednih kredita i od 150 do160 tisuća milijardi dolara vrijednosti derivata vezano je uz kretanje Libora.

Libor je počeo rasti sredinom 2016., potaknut oporavkom cijena nafte, kao i ublaženim strahovanjima ulagača od mogućih globalnih poremećaja nakon neočekivane referendumske odluke Britanaca o izlasku iz EU.

S obzirom na pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u, ulagači u svijetu procjenjuju da će vlast republikanaca u Bijeloj kući i Kongresu dovesti do manjih poreza, povećanih ulaganja u infrastrukturu i labavljenja regulacija u pojedinim sektorima.

To bi trebalo ubrzati rast najvećeg svjetskog gospodarstva, ali bi moglo i potaknuti rast inflacije. To je prošloga mjeseca naznačila i američka središnja banka (Fed) te je signalizirala da bi u ovoj godini mogla podići kamatne stope u tri navrata jer se gospodarstvo približava punoj zaposlenosti, a inflacija ide prema ciljanih 2 posto.

Signal središnje banke o daljnjem povećanju kamatnih stopa proizlazi i iz procjena da će Trumpova vlada povećati fiskalne poticaje, što se može iščitati i iz jučer objavljenog zapisnika sa sjednice čelnika Feda polovicom prosinca.

Na tom sastanku američka središnja banka povećala je ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,50 do 0,75 posto.

Prema terminskim ugovorima, trgovci očekuju kako će tromjesečni Libor dosegnuti 1,54 posto do kraja ove godine, što bi bila njegova najviša razina od prosinca 2008., kada je globalna financijska kriza bila u punom jeku.

(Hina)