ZAGREB, 31. kolovoza 2017. (Hina) – Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je priopćila da je razočarana ishitrenom odlukom Vlade o povećanju naknade za energiju iz obnovljivih izvora, kojom će električna energija za tvrtke poskupjeti čak 15 posto, ocijenivši to novim udarom na gospodarstvo, kojem stope PDV-a nisu smanjivane da bi se amortizirao rast cijena struje.

“Povećanje cijene električne energije novi je udar na gospodarstvo i dovodi u pitanje iskrenost Vladinih najava o namjeri smanjivanja troškova poslovanja. Iako je HUP u više navrata upozoravao na negativan efekt koji će rast cijene električne energije imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki, tražeći da se naknade za energiju iz obnovljivih izvora uvode i povećavaju postupno, Ministarstvo i Vlada naša su upozorenja i prijedloge ignorirali”, poručuju iz HUP-a.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna. Tu naknadu plaćaju svi kupci električne energije, pa će ona i za gospodarstvo također biti povećana na 10,5 lipa po kWh.

“Osim novog povećanja troškova, donošenje ove odluke problematično je i s aspekta predvidljivosti uvjeta poslovanja. Opet se uvjeti mijenjaju od danas do sutra, bez primjerenog roka za pripreme i prilagodbe”, kažu u HUP-u.

Pritom napominju da ne dovode u pitanje obvezu i potrebu za proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, ali smatraju da je način na koji su hrvatske vlade donosile relevantne odluke s tim u vezi problematičan.

“Novi udar na gospodarstvo, kojemu stope PDV nisu smanjivane da bi amortizirale rast cijene struje, nije problem koji se tiče samo poslodavaca već izravno i građana – bez troškovnog rasterećenja i daljnjim rastom troškova poslovanja nema prostora za povećanje plaća, nove investicije i snažniji gospodarski rast”, kaže se u priopćenju HUP-a.

(Hina)