ZAGREB, 31. kolovoza 2017. (Hina) – U finale izbora za najbolji turistički apartman ili kuću za odmor u Europi ‘European Holiday Home Award’ ušlo je 12 hrvatskih smještajnih objekata, a svečano proglašenje pobjednika održati će se 14. rujna, priopćili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Proglašenje će biti na gala večeri u organizaciji Europske udruge za obiteljski turizam (EHHA), čija je Zajednica obiteljskog turizma pri HGK članica od ožujka.

“Takav uspjeh smještajnih objekata iz Hrvatske potvrda je rada Zajednice obiteljskog turizma pri HGK na unapređenju kvalitete promicanjem specijalizacije, brandiranja i edukacije razvijenih kroz godišnji ciklus nacionalnih i klasterskih Foruma obiteljskog smještaja putem kojih se educira više od 6000 domaćina obiteljskog smještaja“, kazao je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedo Pinezić.

Nominirani iz Hrvatske su Villa Vista u mjestu Zamask, apartmani Sreser na poluotoku Pelješcu, kuća za odmor Verudica, Villa Sea Edge, Holiday Villa iz Splita, Villa Falcon Rook, Gornje Podbablje kod Makarske, Villa Milica, Villa Prosika, Split-Srinjine, Vadediji kod Žminja, kuća za odmor Ulika.

Nakon prve faze, stručni žiri je odabrao po osam finalista za svaku kategoriju, među kojima je čak 12 iz Hrvatske, odnosno najmanje jedan u svakoj od kategorija.

Kategorije u kojima je bilo moguće konkurirati su najbolji smještaj za odmor u europskoj prijestolnici, najbolji smještaj za odmor na plaži, najbolji smještaj za obiteljski odmor, najbolji zeleni smještaj za odmor, najbolji smještaj za odmor s kućnim ljubimcima, najbolji smještaj za zdravstveni i wellness odmor, najbolje jedinstveno mjesto za odmor te najbolji pristupačni smještaj za odmor.

“Ukupno je bilo prijavljeno 425 smještajnih objekata iz 18 zemalja s ukupno 640 nominacija. Najviše je prijava po zemljama pristiglo, nakon Španjolske, upravo iz Hrvatske, točnije iz Istre i Dalmacije, a upravo su iz tih regija i finalisti“, istaknula je zamjenica predsjednika Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Danijela Čavlović, koja je ujedno i članica Povjerenstva za ocjenjivanje European Holiday Home Awarda.

Iz HGK podsjećaju da se u rujnu otvaraju prijave za dodjelu nagrada za obiteljski smještaj u sklopu akcije „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“, a prijave će se moći poslati putem obrasca koji će biti sljedeći tjedan objavljen na web-stranicama HGK.

(Hina)