BERLIN, 31. kolovoza 2017. (Hina) – Promet na globalnom tržištu potrošačke elektronike ove će godine premašiti 900 milijardi eura, što će biti oko 4 posto više nego prošle godine, pri čemu se očekuje da će globalna prodaja malih i velikih kućanskih uređaja porasti za 7 odnosno 5 posto, predviđanja su iznijeta u četvrtak u Berlinu novinarima uoči sajma potrošačke elektronike IFA. 

Jedan od najvećih svjetskih sajmova potrošačke elektronike IFA će se 57. put održati od 1. do 6. rujna i na njemu će se predstaviti više od 1.800 izlagača iz 70-ak zemalja, a za sajam je akreditirano i više od dvije tisuće novinara iz cijelog svijeta.

Iako se za publiku otvara u petak, IFA je tradicionalno počeo dva dana prije komunikacijsko-medijskim sadržajima i brojnim konferencijama za medije na kojima su proizvođači i drugi izlagači predstavljali nove proizvode i usluge.

Predstavnici organizatora, predsjednik Uprave Messe Berlin Christian Goeke i izvršni direktor IFA-e Jens Heithecker na uvodnoj su sajamskoj konferenciji za novinare naglasili veću popunjenost sajma u odnosu na lani, kao i podatak da se na sajmu očekuje sklapanje poslova vrijednih više od 4,5 milijarde eura.

“Na IFA 2017 su najveći svjetski brendovi, koji će prikazati najnovije trendove i proizvode, od vrlo tankih TV zaslona koji se uklapaju u zid ili prozore magnetima, hi-fi glazbenih komponenti s optimalnim zvukom do kamera koje snimaju videozapise od 360 stupnjeva. Tu su i novosti oko pametnih domova (smart home), mini svijet koji ‘izlazi’ iz 3D pisača, a naglasak je ove godine i na digitalnim nosivim uređajima za fitness i zdravlje te na pametnim, inovativnim i umreženim uređajima za domove za energetski učinkovitije, sigurnije i zdravije življenje”, izjavio je Goeke.

I on i Heithecker su naglasili da je “inovacija u IFA-inoj DNK” te je stoga taj sajam sve atraktivniji za posjetitelje iz cijelog svijeta, kojih ove godine očekuju više od 250 tisuća.

Iznimno važnim su ocijenili ulogu IFA-u za uspjehe, rast i razvoj globalne industrije malih i velikih kućanskih uređaja, koji sada nisu više samo ‘obični’ nego pameti hladnjaci, perilice, mikseri i drugi uređaji atraktivnog dizajna i kvalitete. Očekuje se, kako su kazali, da će globalna prodaja (bez sjeverne Amerike) tih uređaja ove godine porasti na oko 230 milijardi eura.

Predsjednik analitičke tvrtke gfu Consumer&Home Electronics GmbH Hans-Joachim Kamp istaknuo je važnost rasta tržišta TV uređaja sa sve inovativnijim rješenjima zaslona, zvuka i dizajna (OLED, kvantne točkice, 4K, HDR), kao i pametnih automobila te pametnih telefona sa sve više procesorske snage.

“Među ostalim novim proizvodima ne treba zanemariti rastuće tržište dronova, kojih je lani prodano u svijetu blizu 2 milijuna i koji postaju snažniji s duljim vremenom leta, višim razlučivostima fotoaparata i kamerama od 360 stupnjeva. Iako manje od očekivanja, raste i prodaja VR naočala na više od 2,2 milijuna, a među najtraženijim proizvodima u Europi su slušalice, čija se prodaja penje iznad 30 milijuna”, kazao je Kamp.

Direktor iz istraživačke tvrtke GfK Juergen Boyny naznačio je da se i dalje jako puno očekuje od pametnih telefona, koji zapravo oblikuju tržišni napredak povezujući sva područja svakodnevnog života.

“Glavni pokretač je i dalje mobilno povezivanje jer se ‘smartphone’ koristi za mnogo više osim za telefoniranje, poruke i društvene mreže. Služe sve više za mobilno plaćanje, VR i AR, pametni dom, omogućuju i pametne automobile, a ključna riječ u svemu tome su aplikacije”, kazao je Boyny.

Predviđanja su GfK da će globalna prodaja tih telefona rasti s lanjskih 1,4 milijarde na gotovo 1,5 milijardi ove te 1,55 milijardi 2018. godine.

(Hina)