‘Hrvatima se šalje opasna poruka da je isplativije živjeti od rente nego raditi‘, rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber. Hrvatska udruga poslodavaca ne odustaje od pritiska na Vladu da smanji opterećenje plaća, pri čemu u svojem prijedlogu porezne reforme poslodavci računaju da bi “ušteda” njima bila oko milijardu eura, a država bi oko 30 posto tog gubitka mogla brzo nadoknaditi većim oporezivanjem iznajmljivača u turizmu koji sada plaćaju iznimno mali paušalni porez.

Poslodavci općenito ocjenjuju da se u Hrvatskoj potiče rentijerska kultura, a o tome su organizirali i okrugli stol. Glavna direktorica Irena Weber komentirala je da se kod nas “šalje opasna poruka da je isplativije živjeti od rente nego raditi”, usto spominjući da je renta postala poticaj za poreznu evaziju, svojevrsna porezna oaza za seljenje kapitala. Kao primjer, iznijela je da su porezi na rad višestruko veći od poreza na prihod od iznajmljivanja: “Na plaću od 10.000 kuna neto mjesečno platit ćete 18.000 kuna poreza na dohodak godišnje. S druge strane turističkim najmom možete ostvariti prihode do 300.000 kuna godišnje i plaćati samo 300 kuna paušalnog poreza po krevetu.”

Ukratko, traže rasterećenje rada i izjednačavanje poreznog tretmana prihoda od rada i prihoda od iznajmljivanja, “kada ono postaje posao, a ne mala djelatnost”. Što se tiče rasterećenja rada, poslodavci predlažu da se neoporezivi osobni odbitak podigne na 5000 kuna, niža stopa poreza na dohodak da se smanji s 20 posto na 15 posto, a viša stopa poreza na dohodak od 30 posto primjenjuje tek na primanja od 50.000 kuna. “Nema puno ljudi tako visoke plaće, a među njima su upravo najobrazovaniji i najtalentiraniji zaposlenici”, poručuje, a smatra da će se takvom promjenom porezne politike u Hrvatskoj zadržati najbolji i privući strani talenti.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay