‘Plaće treba prilagoditi narasloj produktivnosti i troškovima života, koji su u EU više ili manje svuda na istoj razini‘. rekao je Nicolas Schmit, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava

Sada je u Hrvatskoj vruće pitanje nestašica radnika, a lani ih je uvezeno oko 120 tisuća, dok se hrvatski građani iseljavaju radi boljih plaća. Kako to komentirate?

– Svjestan sam toga. Sloboda kretanja ljudi je esencijalni princip EU-a, ali s druge strane, cilj je da se postigne ekonomska i socijalna konvergencija. Nitko nije na dobitku ako oni s najboljim vještinama i najviše obrazovani odlaze s jednog mjesta u EU na drugo te se bogatstvo koncentrira na nekim područjima Europe dok su druga u teškoćama i ne mogu se razvijati. To treba uravnotežiti. Kako? Kroz kohezijsku politiku i bolju redistribuciju bogatstva unutar EU, što se odnosi na ekonomski razvoj, a tome pomažu europski fondovi, investiranje u ekonomsku infrastrukturu i aktivnosti koje će ljudima omogućiti da ostanu u Hrvatskoj i imaju bolje plaće, dobre socijalne usluge i uvjete stanovanja. Mladi to traže, zato ih privlači da odu drugdje. No to nije situacija samo u Hrvatskoj nego i u Slovačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, pa i Portugalu. Poštene plaće nisu samo fer u socijalnom smislu, nego su i ekonomski relevantne. Velike su razlike unutar EU i taj jaz u plaćama treba smanjiti.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay