Objavivši kako je 12 milijuna i 600 tisuća eura poticaja iz državnog proračuna za ugradnju solarnih elektrana i drugih sustava za ‘obnovljivce‘ u obiteljskim kućama ‘razgrabljeno‘, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) najavio je u ponedjeljak novi natječaj za te poticaje.

– Za jesen najavljujemo novi ‘paket‘ poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat ćemo i kupnju energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu će biti poznati nakon ljeta – poručeno je iz FZOEU.

Na spomenuti završeni natječaj, prema istome izvoru, pristigle su 4234 prijave, a poticaji su odobreni za njih 2098, što daje visinu prosječno odobrenog poticaja od šest tisuća eura. S druge strane, Fond je predvidio maksimalni iznos poticaja od deset tisuća eura za ugradnju solarnih elektrana na kuće ili pomoćne građevine, propisavši obvezu podnositelju zahtjeva da između 20 posto i 60 posto ukupne investicije u ‘solare‘ sam osigura. Potonji udio ovisi o mjestu prebivališta investitora, a najmanje trebaju izdvojiti stanovnici na područjima posebne državne skrbi.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay