Rezultati ECB-ove Ankete o zajmovima banaka u eurozoni upućuju na nastavak postrožavanja kreditnih uvjeta i standarda odobravanja, pogotovo malim i srednjim poduzećima. Bivši bankar podsjeća o čemu treba voditi računa pri traženju kredita.

Ubrzanje rasta ukupnih bankovnih depozita u lipnju odrazilo se ponajprije na povećanje depozita banaka kod HNB-a, dok su krediti domaćim sektorima u odnosu na mjesec prije porasli za oko 200 milijuna eura ili 0,6% (na osnovi transakcija), i to u cijelosti zahvaljujući rastu u segmentu stanovništva.

Kad je riječ o poduzetničkom sektoru i kretanju kredita, u najnovijem komentaru HNB-a navodi se da je da su ukupni krediti poduzećima ostali gotovo nepromijenjeni. Pritom su oni za obrtna sredstva zabilježili porast, dok su investicijski, kao i prekoračenja po transakcijskim računima i sindicirani krediti smanjeni. Na godišnjoj razini time rast kredita tzv. nefinancijskim poduzećima usporio s 13,9 na 13,5 posto.

Ovih dana objavljeni rezultati ECB-ove Ankete o zajmovima banaka u europodručju (u kojoj HNB sudjeluje od travnja) upućuju, među ostalim, na nastavak postrožavanja kreditnih uvjeta i standarda odobravanja kredita, pogotovo malim i srednjim poduzećima. Sa zatezanjem monetarne politike financiranje im postaje skuplje i teže dostupno.

Kako u takvim okolnostima povećati šanse za odobrenje kredita, nekoliko savjeta ovih je dana na svom blogu ponudio financijski konzultant Hrvoje Serdarušćić. U nastavku prenosimo preporuke i/li podsjetnik tog bivšeg bankara malim poduzetnicima što je uputno imati na umu pri traženju kredita:

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay