Mirovina, taj trenutak kojem se mnogi raduju, o kojem mnogi sanjaju… E pa ovo je tekst za njih, ali i za sve koji u mirovini uživaju. Doduše, mnogima je ta mirovina tako niska da je teško sve to zajedno nazvati uživanjem…

Dakle, evo vodiča za sadašnje i buduće umirovljenike u 2024.godini.

Žene će u prijevremenu starosnu mirovinu u idućoj, 2024. godini moći otići s 58 i pol godina života ako imaju 33 godine i šest mjeseci staža. Žene u idućoj godini u starosnu mirovinu mogu s napunjenih 63 godine i šest mjeseci života. Radni staž koji im je potreban za starosnu mirovinu jednak je kao i za sve starosne mirovine, ženske ili muške, minimalno 15 godina radnog staža. Iduće godine u prijevremenu starosnu mirovinu mogu muškarci rođeni u 1964. godini pod uvjetom da imaju 35 godina radnog staža.

Od 2030. izjednačavaju se uvjeti za umirovljenje žena i muškaraca na 60 godina za prijevremenu uz 35 godina radnog staža i na 65 godina života za starosnu mirovinu. Do tada žene mogu u mirovinu po povoljnijim uvjetima, s manje godina života i mirovinskog staža. U prijelaznom razdoblju koje je započelo 2020. godine i traje cijelo desetljeće, svakog se siječnja za tri mjeseca ženama povećava potrebna dob i mirovinski staž za prijevremeno umirovljenje sve do izjednačavanja s uvjetima za muškarce.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by Susanne Nicolin from Pixabay