ZAGREB, 7. veljače 2017. (Hina) – Vrijednost IFIS indeksa u prosincu 2016. je bila najniža od kako se indeks prati, odnosno prevladavali su najblaži financijski uvjeti na domaćem tržištu od ožujka 2005., objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb iz kojeg napominju kako bi zaokret u monetarnoj politici SAD-a, kao i kretanja u eurozoni, mogli pridonijeti završetku iznimno blagih financijskih uvjeta u Hrvatskoj kakvi su vladali u 2016. godini.

“Vrijednost IFIS indeksa (indeks financijskih uvjeta) u zadnjem tromjesečju 2016. godine ukazuje na daljnje ublažavanje financijskih uvjeta. U prosincu je zabilježena najniža vrijednost indeksa u razdoblju u kojem se indeks prati, odnosno prevladavali su najblaži financijski uvjeti na domaćem tržištu od ožujka 2005. godine”, navodi se u priopćenju Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Na ublažene ukupne financijske uvjete u zadnjem tromjesečju utjecale su, kao i u cijeloj 2016. godini, i domaća i inozemna komponenta financijskih uvjeta.

“Pad kamatnih stopa na kredite s valutnom klauzulom te pad kratkoročnih kamatnih stopa na tržištu novca, kao i snažan porast viška likvidnosti bankovnog sustava najviše su utjecali na kretanja domaće komponente financijskih uvjeta. S druge strane, na kretanje inozemne komponente financijskih uvjeta povoljno je utjecalo ublažavanje kolebljivosti na svjetskim tržištima i s tim povezani porast vrijednosti burzovnih indeksa”, ističu iz EIZ-a.

Budući da je američka centralna banka tek potkraj godine podigla referentu kamatnu stopu za 0,25 baznih bodova, s 0,5 na 0,75 posto, to nije značajnije utjecalo na međunarodne financijske uvjete u zadnjem tromjesečju 2016. Također, zadržavanje referentnih kamatnih stopa Europske središnje banke (ESB) na postojećim razinama te najava ESB-a o nastavku programa otkupa obveznica najmanje do kraja 2017. – iako uz smanjenje iznosa otkupa nakon ožujka 2017. – pridonijelo je nastavku blagih inozemnih financijskih uvjeta do kraja 2016. godine, objašnjavaju analitičari Ekonomskog instituta.

“Takva još uvijek relativno povoljna kretanja na međunarodnom tržištu novca, kao i vrlo visoka razina likvidnosti na domaćem financijskom tržištu uzrokovana ekspanzivnom monetarnom politikom HNB-a, utjecali su na daljnje smanjenje troškova izvora financiranja domaćih banaka, što je uzrokovalo pad kamatnih stopa te u konačnici i smanjenje našeg indeksa financijskih uvjeta, odnosno ublažavanje ukupnih financijskih uvjeta u zemlji.

Ipak, valja napomenuti kako bi zaokret u monetarnoj politici SAD-a, kao i relativno povoljna gospodarska kretanja i porast inflacije u eurozoni mogli pridonijeti završetku iznimno blagih financijskih uvjeta u Hrvatskoj kakvi su vladali u 2016. godini”, zaključuju analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb.

IFIS indeks je mjesečni indikator financijskih uvjeta koji pruža informacije o prosječnom financijskom stanju u ekonomiji, sažimajući 28 financijskih varijabli u jedan jedinstveni broj, pri čemu porast indeksa predstavlja pooštravanje, a pad ublažavanje financijskih uvjeta. IFIS indeks je razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb.

(Hina)