LONDON, 6. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara budući da je smanjena opskrba iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) prigušila utjecaj pojačane američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 dolara. Dan ranije zaključila je trgovanje u minusu 1,09 dolara. Znatnijih promjena u cijeni danas nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po cijeni od 52,91 dolar. Jučer je zatvaranje dočekala u minusu 82 centa.

Tržišta je jučer pritisnuo podatak o kontinuiranom rastu broja bušotina u SAD-u, što naznačuje i veću proizvodnju. Upravo je procvat proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u prije tri godine spustio cijene nafte na međunarodnim tržištima ispod razine od 30 dolara.

Danas se pozornost trgovaca ponovo okrenula nastojanjima OPEC-a i drugih izvoznika da smanje opskrbu za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno (BPD) u prvoj polovici 2017. godine, u skladu s dogovorom s kraja prošle godine koji bi trebao poduprijeti cijene nafte.

“Opći je dojam da OPEC reže proizvodnju, što podupire cijene, ali visoke razine zaliha, povećanje broja aktivnih bušotina i veća američka proizvodnja koče njihov uzlazni trend”, rekao je Tamas Varga iz londonske brokerske tvrtke PVM Oil Associates.

Analitičar Societe Generale Michael Wittner napominje da se američka proizvodnja iz škriljaca oporavlja brže no što se očekivalo.

“Broj bušotina raste sve brže, a s obzirom na tehnološki napredak u posljednje tri godine, to bi trebalo značiti i obilnu opskrbu. Proizvodnja američke proizvodnje iz škriljaca se vraća i to u velikom obujmu”, rekao je Wittner.

Pritom su se pojavile bojazni da potražnja za benzinom u SAD-u usporava, s obzirom na podatak da su zalihe benzina u prvih 27 dana ove godine porasle za gotovo 21 milijun barela. Usporedbe radi, u prošlom su desetljeću u istom razdoblju u prosjeku rasle za 12 milijuna barela, pokazuju službeni podaci.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 53,77 dolara, što znači da je pala 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)