MONTREAL, 27. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Švedski proizvođač namještaja Ikea planira kupiti vjetropark s 55 turbina u kanadskoj pokrajini Alberti kako bi ublažio ugljični otisak povezan s potrošnjom električne struje u tamošnjim trgovinama.

Vjetropark Wintering Hills kapaciteta je 88 megavata, a smješten je oko 130 km istočno od Calgaryja. Može proizvesti dovoljno električne energije za 54 velika trgovačka centra ili 26.000 domaćinstava.

Ikea ima desetak trgovina u Kanadi, a planira ih otvoriti još.

Ulaganje u obnovljive izvore energije približava Ikeu ostvarenju „globalne ambicije da do 2020. godine proizvodi više energije iz obnovljivih izvora nego što troši”, priopćio je voditelj Ikea Canade Brendan Seale.

Tvrtka je izdvojila 3,2 milijarde dolara za obnovljive izvore energije na globalnoj razini i od 2009. godine potrošila je polovinu tog iznosa.

Sada planiraju kupiti pet godina star vjetropark u srcu kanadskog glavnog naftnog proizvodnog područja, od energetske kompanije TransAlte i rudarskog giganta Teck Resourcesa za gotovo 120 milijuna kandskih dolara (92 milijuna američkih dolara).

Bit će to drugo Ikeino ulaganje u obnovljive izvore u Alberti, nakon što je u 2013. kupila vjetropark kapaciteta 46 megavata u Pincher Creeku.

Njihova dva vjetroparka proizvodit će četiri puta više energije no što kompanija potroši u Kanadi. Očekuje se da će sporazum biti dovršen u sljedeća tri tjedna.

(Hina)