Pandemija koronavirusa nije donijela mnogo dobrih stvari, ali za one koji zagovaraju četverodnevni radni tjedan svakako jest. Jer, na raznim stranama svijeta događa se upravo to – radnici počinju raditi četiri dana tjedno.

Ali, do tog “stanja uma” neće se u većoj mjeri stići tako brzo, što u svom izvješću pokazuje ZipRecruiter. Naime, u 2020. je na deset tisuća oglasa za posao samo njih 69 nudilo radni tjedan od četiri dana. Pozitivno u ovoj priči jest da se udio povećava. Tijekom 2019. bilo je 40 takvih oglasa na njih deset tisuća, a između 2015. i 2018. bilo ih je manje od 18 na deset tisuća. Dakle, u tom smislu se situacija mijenja. Nažalost, zato jer mora, pa ostaje upitno hoće li se trend nastaviti u nadolazećim godinama ili će se organizacije vratiti “starim postavkama”.

Srećom, postoje stručnjaci koji argumentima pobijaju sve te predstavnike “stare škole” poslovanja. Dokazano, zaposlenici su produktivniji kad rade manje dana u tjednu i kad rade iz svojih domova. Samim time, kroz četiri dana sasvim sigurno ne bi napravili manje no što naprave u pet dana. Ali, zato bi bili odmorniji, pod manjim stresom, zadovoljniji…

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay