Koliko svojim radom zaradite toliko biste otprilike trebali i imati. Ako se uspostavi drugačije, nerazmjer između imovine i prihoda utvrđuje poseban odjel Porezne uprave. Utvrde li da imate više imovine nego prihoda, a da to ne možete opravdati, od ove godine na razliku ćete platiti i veći porez.

U posljednjih deset godina Porezna uprava uočila je nerazmjer između imovine i prihoda kod 1600 građana. Po završetku nadzora kod njih šesto dokazano je porijeklo prihoda, najčešće je to nasljeđe, dok je za ostalih tisuću pokrenut daljnji postupak.  

– Iz kriminalnih i koruptivnih radnji, to je najčešće izvor nedokazivih dohodaka. Kod kriminala je problem što se često ta imovina disperzira i jednostavno nije na imenu onoga koji ju stječe i ako nema prokazivanja, nekih drugih pozadinskih istražnih radnji, teško će porezna doći – kaže Vlado Brkanić, porezni stručnjak. Oni do kojih porezna dođe od ove godine kažnjavaju se većom poreznom stopom. – Ona je do prvog siječnja 2021. bila 54 posto, sada je povećana na 60 posto. U zakonu piše da je najviša stopa poreza na dohodak koja je trenutno 30 posto uvećana za koeficijent dva – kaže Marić. Na taj način morat će se vratiti veći dio nelegalno stečene imovine.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay