OPATIJA, 25. travnja 2017. (Hina) – Na 4. zdravstveno-turističkoj konferenciji IMTJ Medical Travel Summit, koja je u utorak počela u Opatiji, istaknuto je da Hrvatska u zdravstvenom turizmu već nudi široki spektar zdravstvenih usluga, a uz zajednički rad, mogućnosti stvaranja konkurentnijeg proizvoda, unaprjeđenja usluga i prihoda te produljenja turističke sezone višestruko su veće.

Na trodnevnom skupu o poslovnim strategijama, suradnji i mogućnostima razvoja zdravstvenog turizma raspravlja oko 300 zdravstvenih i turističkih stručnjaka iz 40 zemalja, a glavne teme su povezanost zdravstvenih subjekata, novi trendovi u zdravstvenom turizmu, klasterizacija i promidžba zdravstvenog turizma.

Organizatori konferencije su britanski International Medical Travel Journal i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera.

Predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič rekao je da se u svijetu prihodi od te vrste turizma “mjere milijardama dolara ili eura”, a govori se da u Hrvatskoj zdravstveni turizam “sada generira” oko 300 milijuna eura na godinu iako ima potencijal veći od milijardu eura. Da bi se dosegli takvi prihodi, potrebno je više komunikacije, ulaganja i prisutnosti na inozemnim tržištima, istaknuo je Mozetič.

“Sada nas prepoznaju, a to je bitan prvi korak”, ocijenio je, dodajući da kvarnerski klaster ima 29 članica iz područja zdravstvenog turizma, znanosti i tehnologije.

“Klaster pokušava kroz zajedničke proizvode brendirati Kvarner kao destinaciju zdravlja i kvalitetnijeg života”, rekao je.

Unaprjeđenju će pridonijeti i konferencija na kojoj će svjetski stručnjaci prezentirati svoja znanja i dogovarati poslovne sastanke, istaknuo je Mozetič, a i izvršni direktor International Medical Travel Journala Keith Pollard očekuje da će konferencija pridonijeti unaprjeđenju odredišta, razmjeni iskustava i znanja te upoznavanju s mogućnostima hrvatskoga zdravstvenog turizma.

Turizam je važan dio hrvatskoga gospodarstva, domaća ekonomija u znatnoj mjeri ovisi o turizmu u kojemu se ostvaruje znatan dio prihoda. Hrvatska i Kvarner imaju kvalitetne ustanove i kapacitete te veliki potencijal za daljni razvitak zdravstvenog turizma, ali još nisu dovoljno prepoznati kao odredište zdravstvenog turizma, rekao je Pollard, dodajući kako je, uz cijenu i kvalitetu usluge, sigurnost odredišta jedan od glavnih razloga turistističkih posjeta.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić rekao je da je zdravstveni turizam jedan od ključnih proizvoda u projektu povećanja turističkih dolazaka u predsezoni i u posezoni.

To nije jednostavna priča, nego proces koji će trajati nekoliko godina, no odlučili smo se da zdravstveni turizam bude jedan od ključnih proizvoda jer Hrvatska ima veliki potencijal, a svaki dio zemlje nudi svoje atrakcije. Procijenili smo da zajedno možemo stvoriti vrlo konkurentan proizvod na inozemnim tržištima, rekao je Ivičić.

Istaknuo je kako je uloga HTZ-a otvarati vrata svijeta svim subjektima koji se bave zdravstvenim turizmom ili će se njime baviti organizacijom nastupa na specijaliziranim sajmovima i raznih radionica te konferencija na financijskoj i na organizacijskoj razini.

Ivičić smatra da je Kvarner jedna od najaktivnijih hrvatskih regija u zdravstvenom turizmu.

Tijekom konferencije bit će dodijeljene nagrade za najbolje inovacije, napredak i izvrsnost u zdravstvenome i medicinskom turizmu te u području medicinskih putovanja.

(Hina)