INA je nedavno objavila da je kod Grubišnog Polja otkrila veliko nalazište plina i pokrenula postupak za izdavanje dozvola kako bi što prije počelo vađenje. Dobra je to vijest za mali grad koji se već pretvara u važno plinsko središte, ali i za neovisnost u opskrbi plinom za domaće potrošače, piše HRT. 

Na mjestu gdje su trajali višemjesečni istražni radovi i ispitivanja, samo glava bušotine daje naslutiti da ovdje slijedi ozbiljan posao.

Na bušotini Veliki Rastovac 1, otprilike 20-ak kilometara od središta Grubišnog Polja radovi su trajali tijekom svibnja i lipnja. Količine plina koje su ovdje pronađene tolike su da se željno iščekuje njihovo što skorije komercijalno iskorištavanje.

Dogodine će rudna renta dosegnuti i milijun eura, no bit će i još ulaganja. Pred otvaranjem je nova plinska stanica, a kad se za tri do četiri godine bušotine iscrpe, ležište će se prenamijeniti u podzemno skladište plina. Projekt vrijedan 67 milijuna eura jedna je od državnih strateških investicija koja će povećati sigurnost opskrbe domaćih potrošača.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Image by fanjianhua on Freepik