Ključni protivnik Altmana bio je glavni znanstvenik OpenAI-a, Ilya Sutskever, koji smatra da AI prijeti sudbini ljudskog roda

Izgleda, naime, da je glavna primjedba Odbora OpenAI-a guru umjetne inteligencije, Altmanu, zanemarivanje pitanja sigurnosti AI-a kod donošenja ključnih odluka o zavoju, a ne samo to da s njima nije najljepše komunicirao.

Do sada se kristaliziralo da se s Altmanom sukobio dio članova Odbora predvođenih glavnim znanstvenikom Ilyom Sutskeverom, uglednim istraživačem i jednim od devet osnivača OpenAI-a. Sutskever je uvjerio još šest članova Odbora da Altmanova struja ne obraća dovoljno pažnje na opasnosti koje sa sobom donosi razvoj AI-a, a koji su se već dijelili nezadovoljstvo načinom Altmanove komunikacije. Uslijedila je Altmanova smjena, kao i šok & nevjerica u američkoj high tech industriji.

Altman je odmah nakon smjene navodno dobivao ponude investitora koji su ga željni financijski pratiti u svakom sljedećem poslovnom koraku, dok su veliki investitori u OpenAI (Thrive Capital, Sequioa Capital, Tiger Global) kroz kontakt s Microsoftom počeli pregovarati o tome da vrate Altmana na posao, a cipelu daju – članovima Odbora. Posao bi trebali zadržati i suosnivač Sam Brockman, koji je odmah čvrsto podržao Altmana, ali i vjerojatno nesuđena interim šefica, Mira Murati (dugogodišnja glavna direktorica za tehnologiju). Ona je također lajkala Altmanovu objavu o Fejsu u kojoj je komentirao smjenu.

Okršaj u OpenAI-u ima i veliku financijsku težinu. Nakon eksplozivnog uspjeha s predstavljanjem ChatGPT-a, koja je pokrenula globalno ubrzanje u AI utrci, razni investitori u OpenAI uložili milijarde, od čega samo Microsoft 13 milijardi. Trenutačna valuacija kompanije iznosi 86 miluijardi dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Image by Tung Nguyen from Pixabay