Indija bi mogla prestići Japan i Njemačku te postati treće najveće svjetsko gospodarstvo. Prognoziraju to agencije S&P Global i Morgan Stanley, na temelju projekcija da će joj godišnji nominalni rast bruto domaćeg proizvoda u prosjeku iznositi 6,3 posto do 2030. Slično tome, Morgan Stanley procjenjuje da će se BDP Indije vjerojatno više nego udvostručiti u odnosu na sadašnje razine do 2031. godine

‘Indija ima uvjete za gospodarski procvat potaknut offshoringom, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje’, napisali su u izvješću analitičari Morgan Stanleyja predvođeni Ridhamom Desaijem i Girishom Acchipaliom. ‘Ti će pokretači učiniti Indiju trećim najvećim svjetskim gospodarstvom prije kraja desetljeća’, ustvrdili su, prenosi CNBC.

Ta je država zabilježila međugodišnji rast od 6,3 posto od srpnja do rujna, neznatno više od prognoze Reutersove ankete od 6,2 posto. Prije toga zabilježila je rast od 13,5 posto od travnja do lipnja u usporedbi s prošlom godinom, a potaknut je snažnom domaćom potražnjom u sektoru usluga u zemlji. Također, zabilježila je rekordan rast od 20,1 posto na godišnjoj razini u tri mjeseca do lipnja 2021., prema podacima Refinitiva.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay