Svaki prosječan potrošač koji ima ikakva dodira s kartičarskim svijetom može otprilike zamisliti kako izgleda Mastercardov logotip. Crveni i žuti krugovi prisutni su, u nekom obliku, od hipijevske ere 60-ih godina prošlog stoljeća, a do 2019. pratio ih je i naziv brenda Mastercard. Uprava brenda je, naime, odlučila da je znak dovoljno prepoznatljiv da može stajati samostalno, kupac ne treba ‘čitati‘ o kojem je brendu riječ, pa ga je jednostavno ispustila. No te iste godine marketinški šef i jedan od najmoćnijih CMO-a na svijetu (prema Forbesu) Raja Rajamannar iste je godine odlučio ići korak dalje i predstavio zvučni logotip, odnosno koncept sonic-brendiranja.

Ideja je, prenosi portal Marketing Brew, izgraditi toliko snažan audiobrend da mu ne trebaju nikakvi vizuali; potrošači će prema zvuku prepoznati o kome je riječ ili, u ovom slučaju, da je riječ o Mastercardu. Ove godine Rajamannar je predstavio četiri koraka provođenja strategije sonic-brendiranja, koja uključuje ‘deset slojeva‘. Strategija je počela jednom melodijom, a nastavila se na cijeli album originalnih melodija te znači potpuno novu dimenziju komunikacije i povezivanja s potrošačima.

Poticanje emocija

Mastercard je jedan od najvećih promotora sonic-brendiranja, ali nije i jedini brend koji je predstavio svoje zvučne logotipe. Tostitos i Panera su, primjerice, samo neki od primjera koji su ove godine predstavili svoje varijante, čime se potvrđuje Rajamannarova teza da zvuk postaje sve važniji element izgradnje brenda.

Potrošači čak 31 posto vremena slušaju – bilo da streamaju glazbu, slušaju radio, podcaste ili neki drugi oblik audiozabave. Bežični zvučnici dižu se na listi najprodavanijih elektroničkih uređaja, a pametni zvučnici nalaze se u čak 60 posto američkih kućanstava. Više od 60 posto ljubitelja podcasta sluša ih na dnevnoj razini, a i dalje visoko kotira radio.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Mastercard