Kina ostaje drugo gospodarstvo svijeta, ali stručnjaci upozoravaju da bi demografski pad mogao znatno usporiti i njezin ekonomski procvat

Tjedan je počeo epohalnom promjenom svjetske demografije. Prema procjenama UN-a, od prošlog vikenda Kina više nije zemlja s najviše stanovnika, sad je to Indija. No, Kina ostaje drugo gospodarstvo svijeta, a Indija tek peto.

Unatoč ukidanju politike jednog djeteta, pa i nedavnom uvođenju poticaja za treće dijete, kinesko stanovništvo se smanjuje. To se događa i mnogim njezinim susjedima u Aziji, ali kinesko opadanje imat će goleme posljedice ne samo na regionalno gospodarstvo, nego i na svijet općenito, piše New York Times.

Godinama je golemo radno aktivno stanovništvo Kine pokretalo globalni gospodarski motor, opskrbljujući čitav svijet robom koju su proizvodili jeftini kineski radnici. Dugoročno gledano, manjak tvorničkih radnika u Kini – potaknut bolje obrazovanom radnom snagom i sve manjim brojem mladih – mogao bi utjecati na povećanje cijena na svjetskom tržištu, pogoršavajući inflaciju u SAD-u i drugim zemljama koje se uvelike oslanjaju na uvezene kineske proizvode.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay