Indijska vlada bijesna je na poznate ličnosti koje su podržale pobunu indijskih poljoprivrednika koji su već mjesecima na cesti prosvjedujući protiv vladine reforme poljoprivrednog sektora. Prašinu je podignula pop-pjevačica Rihanna kad je na svom Twitter profilu objavila vijest o gašenju interneta prosvjednicima s komentarom “zašto ne govorimo o ovome” i hashtagom #ProsvjediFarmera. Rihanna ima stotinu milijuna sljedbenika na toj društvenoj mreži i njezin komentar je podijeljen čak 230.000 puta, a “lajkalo” ga je čak pola milijuna ljudi, piše al Jazeera. A tu je, razumljivo, i sveprisutna Greta Thunberg, piše jutarnji.hr.

Prije još samo koju godinu procjenjivalo se da je Indija na najboljem putu da postane nova Kina. Bila je jedna od najbrže rastućih svjetskih ekonomija još 2016. godine, sa stopom na kojoj joj i Kina zavidjela – 8,26 posto uz rast od 0,25 posto u odnosu na godinu dana prije. A onda počinje pad pa se 2019. godine spustila na 5,02 posto uz pad od 1,1 posto u odnosu na godinu dana prije.

Nezadovoljstvo je polagano ključalo da bi u konačnici seljaci, budući da nitko nije reagirao na njihove pozive, krenuli put glavnoga grada. Konvoji traktora, ali i zaprežnih kola, polagano su se kretali i pokrenuli poljoprivrednike i iz drugih saveznih država. Ubrzo se New Delhi našao pod opsadom. Vlada je reagirala instinktivno i zatvorila prilaze. 

Barikade su uskoro pale, i Delhi okupiraju tisuće i tisuće seljaka koji ondje borave od 27. studenoga i 26. siječnja su upali u glavni grad i osvojili poznatu Crvenu tvrđavu.

Jayati Ghosh za Project Syndicate navodi da je točno da su prihodi poljoprivrednika u trajnom padu od Modijeva dolaska na vlast 2014. godine. A upravo su poljoprivrednici, piše gospođa Ghosh, odigrali ključnu ulogu u Modijevoj prvoj izbornoj pobjedi jer im je obećao udvostručenje prihoda u prvih pet godina mandata. Računica je bila jednostavna: premijer je rekao da će im platiti 50 posto više nego što su njihovi proizvodni troškovi. Što je klasična populistička varka jer vlada tog novca niti je imala niti ima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: AFP