Ako Vlada usvoji prijedlog ministra financija Zdravka Marića o novim, višim trošarinama na duhanske proizvode, cigarete bi mogle poskupjeti 7,5 posto, a grijani duhan čak 75 posto, potvrđeno nam je u jednoj od domaćih tvrtki iz duhanskog biznisa.

– Budući da je prošle godine trošarina na grijani duhan povišena sa 600 na 800 kuna za kilogram, novo poskupljenje koje Ministarstvo financija predlaže predstavlja rast porezne presije na tu vrstu proizvoda od 130 posto u samo godinu dana, što je nezabilježen slučaj u poreznoj praksi, ne samo kod nas nego i šire – komentira naš sugovornik.

– Za izmjenu sustava trošarina uvijek postoje samo dva razloga, povećanje prihoda države i(ili) zaštita zdravlja. U slučaju grijanog duhana, očito je, nijedan od ta dva razloga nije u igri jer je, primjerice, očekivani fiskalni učinak zanemariv – dodaje naš sugovornik.

Nije tajna da je British American Tobacco uvjetovao državi zadržavanje proizvodnje cigareta u Rovinju i daljnjeg otkupa duhanskih proizvoda u Podravini i Slavoniji promjenom našeg sustava trošarina. Iz tog podatka, kao i iz činjenice da je u postupku donošenje nove direktive Europske unije o oporezivanju duhanskih proizvoda, valja tražiti razloge ovakvom prijedlogu ministra Marića.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay