Hrvatska je zemlja koja je u svijetu primarno poznata po jednoj gospodarskoj grani, turizmu. Nedvojbeno je kako turizam uvelike podiže standard građana, puni lokalne i državni proračun, smanjuje nezaposlenost i općenito podiže ekonomiju države. S druge strane o industriji se malo priča, izvoz proizvoda (turizam se broji pod izvoz usluga) je slab, dodana vrijednost industrijske proizvodnje je niska i općenito govoreći nitko na Hrvatsku ne gleda kao na industrijsku državu.

Za turizam se smatra da je generator gospodarskog rasta, dok mnogi smatraju da industrija u Hrvatskoj jedva da postoji. Praćenje turističkih pokazatelja je postalo jedna vrsta nacionalne opsesije, dok se industrija rijetko spominje. Razne ekonomske politike, kao što je broj godišnje izdanih dozvola za strane radnike, također se primarno promatraju kroz prizmu turizma.

Je li racionalna ta fokusiranost na turizam, a zanemarivanje proizvodne industrije? Ako zapošljava daleko više radnika, ako su općenito prihodi građana i države od te djelatnosti daleko veći nego od proizvodne industrije i ako omogućuje bolje plaće, onda postoje dobri razlozi za fokus na turizam. Ali to možda nije istina, u smislu da proizvodna industrija čini podjednak ili čak veći dio hrvatskog gospodarstva.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay