Sigurno se mnogi pitaju da li se u Republici Hrvatskoj može nostrificirati tj. priznati inozemna visokoškolska obrazovna kvalifikacija (diploma) stečena putem online studiranja i da li se ista može upisati u e-Radnu knjižicu? Ako može, pitanje je da li je procedura komplicirana za to?

Kako smo nedavno pisali o online studiranju u Hrvatskoj neki čitatelji su na forumu postavili pitanja koliko su u Hrvatskoj, u stvari, priznate inozemne online visokoškolske institucije i da li se stečene kvalifikacije mogu upisati u hrvatsku radnu knjižicu. S obzirom da su to odlična pitanja i tema za sebe, odlučili smo razriješiti, bar djelomično, te dileme. Odmah ću kratko odgovoriti da je za neke visokoškolske institucije moguće priznavanje,  jer to znam i iz osobnoga iskustva. Priznavanje i vrednovanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija u Republici Hrvatskoj ovisi o visokoškolskoj instituciji i njenoj akreditaciji i temelji se na Zakonu o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (Narodne novine, 69/2022.) koji je stupio na snagu dana 25. lipnja 2022. godine.

Kako se fakulteti akreditiraju?

Na temelju Zakona o osiguravanju kvalitete (NN 151/22) i provedene javne rasprave Akreditacijski je savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje na svojoj sjednici održanoj 11. svibnja 2023. godine donio standarde kvalitete za inicijalnu akreditaciju studija. Standardi kvalitete se odnose na vrednovanje u postupku inicijalne akreditacije prijediplomskog, diplomskog, integriranog, specijalističkog i kratkog studija kao i  na standarde kvalitete za vrednovanje u postupku inicijalne akreditacije doktorskog studija,  Za one koje ta tema više zanima, upute za provođenje postupka inicijalne akreditacije studija te popratni zahtjevi dostupni su na ovim poveznicama. 

Tko u stvari vrjednuje, priznaje ili nostrificira visokoškolske kvalifikacije?

Ovisi u koju svrhu želite priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije. Ako želite već započeti studij u inozemstvu nastaviti u Republici Hrvatskoj (akademsko priznavanje i priznavanje razdoblja studija) onda je priznavanje u nadležnosti visokih učilišta.

Ako je vaše priznavanje u svrhu zapošljavanja u Republici Hrvatskoj (stručno priznavanje) onda je to u nadležnosti Agencije za znanost i visoko obrazovanje odnosno njenog Nacionalnog ENIC/NARIC ureda.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay