RIM/PARIZ, 10. veljače 2017. (Hina/dpa) – Industrijska proizvodnja u Italiji u prosincu je porasla najsnažnije u četiri mjeseca, dok je u Francuskoj zabilježen njezin najveći pad u tri mjeseca, pokazali su u petak podaci tamošnjih statističkih ureda.

Industrijska je proizvodnja u Italiji, trećem gospodarstvu eurozone, u prosincu prošle godine porasla za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije, gotovo dvostruko snažnije nego u studenome, pokazali su u petak podaci talijanskog statističkog ureda Istata.

Njezin je rast ujedno bio najsnažniji od kolovoza 2016. godine, kada je poskočila 1,9 posto. Ekonomisti su prognozirali pad od mršavih 0,1 posto.

Glavnu podršku rastu pružio je segment proizvodnje intermedijarnih dobara, s rastom od dva posto. Slijede rast proizvodnje roba namijenjenih širokoj potrošnji, za 1,5 posto, i rast proizvodnje kapitalnih roba, za 1,2 posto.

Na začelju je energetski sektor s rastom od svega 0,7 posto.

Na godišnjoj je razini u prosincu lani tempo rasta čak udvostručen, na 6,6 posto. Ekonomisti su očekivali upola slabiji rast.

U Italiji je tako u cijeloj prošloj godini rast industrijske proizvodnje ubrzao na 1,6 posto, s 1,1 posto u 2015. godini, pokazali su podaci Istata.

U Francuskoj pad u većini industrijskih grana

Industrijska proizvodnja u drugom gospodarstvu eurozone u prošlogodišnjem je prosincu smanjena pak za 0,9 posto u odnosu na studeni, kad je na mjesečnoj razini porasla za 2,4 posto, pokazalo je izvješće francuskog statističkog ureda Inseea.

Prosinački je pad najizrazitiji u tri mjeseca i nadmašio je očekivanja ekonomista.

U prerađivačkoj industriji aktivnosti su smanjene 0,8 posto, nakon 2,4-postotnog rasta u studenome. Pad je više-manje u skladu s očekivanjima ekonomista.

Većina segmenata industrije zabilježila je pad aktivnosti. U proizvodnji naftnih derivata i transportne opreme pale su 4,3 posto odnosno 1,6 posto, a u graditeljskom sektoru 0,9 posto.

Iz toga proizlazi da su u četvrtom kvartalu lani aktivnosti u prerađivačkoj industriji uvećane za 0,8 posto, a u industrijskom sektoru u cjelini za 1,1 posto, objavio je Insee.

EUROSTAT će izvješće o industrijskoj proizvodnji u EU i eurozoni objaviti u prvoj polovini idućeg tjedna.

(Hina)