Alphabet, Amazon, Meta i Microsoft zajedno su izgubili više od 350 milijardi dolara tržišne kapitalizacije nakon zabrinjavajućih rezultata u trećem tromjesečju i ostatku godine. Između usporavanja rasta prihoda, ili pada u Metinom slučaju, i nastojanja da kontroliraju troškove, tehnološki divovi našli su se u nezavidnoj situaciji nakon neobuzdanog rasta u prošlom desetljeću. 

Rezultati za treće tromjesečje objavljeni su u kontekstu rastuće inflacije, kamatnih stopa i nadolazeće recesije. Ipak, Apple je jedna od rijetkih tvrtki koja se suprotstavila negativnom trendu s obzirom da je nadmašila očekivanja u pogledu prihoda i dobiti. Njihove su dionice prošli petak imale najbolji dan u više od dvije godine. 

Na suprotnom kraju spektra nalazi se Meta o kojoj smo nedavno pisali, čija je cijena dionica ove godine drastično pala. Facebookova matična tvrtka podbacila je u zaradi i zabilježila najniži prosječni prihod po korisniku u dvije godine i poručila da će prodaja pasti i u četvrtom tromjesečju. 

– Puno se stvari trenutno događa u poslu i u svijetu, pa je teško imati jednostavan odgovor poput onoga ‘učinit ćemo jednu stvar koja će riješiti sve probleme‘ – rekao je izvršni direktor Mete, Mark Zuckerberg u nedavnom razgovoru o zaradi tvrtke, prenosi CNBC. 

Big Tech je iznimno ovisan o rastu potrošnje 

Tehnološke dionice imaju dvostruki problem s ubrzanim rastom kamatnih stopa koji diktira FED. Prvi problem im je da njihova iznadprosječna tržišna valuacija ovisi o brzom rastu prometa i profitabilnosti koji su do sada bili dodatno generirani velikim količinama jeftinog novca. S višom kamatnom stopom nema više jeftinog novca i do izražaja dolaze stabilne cikličke industrijske dionice s pouzdanim dugoročnim poslovnim modelom i redovnim isplatama dividende. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay