Postaju li second hand i vintage novi modni luksuz?

Održivost je jedna od najvažnijih komponenti trenutne svjetske modne industrije. Ili barem tako tvrde modni moguli misleći pritom prvenstveno na svoju profitabilnost i daljnju dominantnost na tržištu, koja je nerijetko obojana greenwashingom. Na tragu tog globalnog modnog trenda, tržište ne samo da poseže za novom odjećom sa oznakom ‘sustainbility‘, nego se sve češće okreće dućanima i platformama za prodaju kvalitetne i očuvane rabljene odjeće, nebitno je li riječ o second hand, vintage i retro odjeći ili modnim detaljima, a ‘dobar ulov‘ raritetnih komada, posebno onih s etiketom vrhunskih svjetskih modnih brendova, postaje neki novi modni luksuz.

Nekada se na kupnju takve odjeće gledalo sa stigmom i podsmijehom, a sada su kupci rabljene odjeće sve učestaliji i među sve mlađom populacijom. Tržište koje je nekada privlačilo uglavnom rijetke modne kolekcionare, vrsne vintage eksperte i ljubitelje retro mode, sada je zapravo priča s ekološkim komponentama, kao i reakcija protiv ‘brze mode‘ gdje svi nose iste stvari, jer mladi ljudi sve češće u svom modnom stilu traže svoj identitet i žele odjeću s nekim osobnim prizvukom. Stoga kada se govori o sve brže rastućem europskom tržištu rabljene odjeće, zapravo se govori i o ekološkoj svijesti, štedljivosti i modnoj individualnosti. I cijena, naravno, igra znatnu ulogu, jer rabljena odjeća je jeftinija i znatno održivija od većine novijih kolekcija high street brandova.

‘Bum‘ tržišta rabljene robe

Tržište rabljene odjeće i modnih detalja trenutno raste čak triputa brže od ukupne modne industrije. Očekuje se da će do 2030. trgovina rabljenom odjećom biti dvostruko veća od prodaje novih kolekcija ulične mode.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr