HNB upozorio – krediti će poskupjeti, najizloženiji dužnici koji ovise o kretanju Euribora.

Nakon treće uzastopne korekcije referentnih kamatnih stopa u eurozoni i jasnog signala Europske centralne banke da će nastaviti istim putem pokušavajući obuzdati inflaciju, više nije pitanje hoće li kamatne stope na kredite rasti, već kada i koliko.

Hrvatska narodna banka upozorila je da su najizloženiji oni kojima je kamata vezana uz Euribor što bi, nastavi li on uzlazno u idućim godinama, dijelu dužnika mogao “znatno” povećati otplate.

Poruka je jasna klijentima i bankama: s kamatama još uvijek oko povijesnih minimuma, krajnje je vrijeme za vaganje isplati li se fiksirati kamatne stope.

Oko 76,5 tisuća građana lani je imalo oko 14,7 milijardi kuna neotplaćene glavnice (oko 11%) s kamatom vezanom uz Euribor. Od toga je 42 tisuće građana vraćalo stambene kredite. Računica HNB-a pokazuje da bi u slučaju porasta Euribora od 3 postotna boda za 28 posto kredita otplate porasle više od petine, godišnje u prosjeku za 7882 kune. Pritom je vrijeme, odnosno rok dospijeća, ključno jer bi najviše skočile rate (ili anuiteti) onima kojima je ostalo dugo do dospijeća.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay