Je li prodaje udjela Sbera u Fortenovi izravno kršanja europskih sankcija Rusiji?

Nakon što je spektakularno propala višemjesečna priprema ulaska mirovinskih fondova u Fortenovu, u srijedu navečer novi šok. Ruski Sberbank objavio je prodaju svog paketa od 43,4 posto investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju.

Dok je za Sberbank priča završena i (nepoznat iznos) novca na računu, u Vladi i kompaniji nevjerica tko je arapski investitor i može li se transakcija zaključiti s obzirom na sankcije.

Naime, s obzirom na sankcije Rusiji koje obuhvaćaju i državni Sberbank prodaja imovine u vlasništvu bila je moguća zaključno s 31. listopada, ali uz prethodno odobrenje regulatornih tijela.

Ruska banka poslala je medijima priopćenje da je prodaja odrađena “prema svim pravilima” unatoč međunarodnim sankcijama. “Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. u strogom skladu sa svim međunarodnim pravnim propisima i standardima bez ikakvih kršenja.

Kupac je veliki investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sber je cjelokupni iznos posla primio 31. listopada, Sber više nije dioničar te tvrtke i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu”, stoji u odgovoru na pitanje o legalnosti transakcije s obzirom na međunarodne sankcije. Odgovor potpisuje Evgeniya Shcherbak Belova iz agencije PR agencije NWA koja radi za press ured Sberbanka.

Iz banke tvrde i da su o novom vlasniku 43,4 posto udjela poslali obavijest na adresu Fortenove. “Obavijest o promjeni vlasništva poslana je tvrtki u strogom skladu sa zakonom: to mora biti učinjeno u roku od sedam dana od trenutka transakcije”, dodaje. Pitanje je li ishođeno prethodno zeleno svjetlo regulatora za transakciju ostalo je – bez odgovora.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay